ЛЕТЊИ КАМП МЛАДИХ У “ДРУШТВЕНОМ ЦЕНТРУ” НА ПАЛИЛУЛИ
2.08.2014


Група за децу и младе „Индиго“ у Нишу, у сарадњи са удружењем Терра дел Фуоцо у Торину (Италија) уз подршку Реконструкције Женског фонда из Београда, организује од 1. до 6. августа 2014, године летњи камп „Степ ин – Степ оут“ за 35 учесница и учесника из Србије-Ниша и Италије. Камп је отворен 1. августа и одржава у “Друштвеном центру” у ул. Душана Поповића бб у Градској општини Палилула. 

По речима Тамаре Симоновић, директорке организације “Индиго”, која је организатор И домаћин ове активности, циљ одржавања кампа је допринос повећању друштвене укључености и активног учешћа девојака, посебно Ромкиња у креирању и организацији интернационалних пројеката и размена. Сви програми су отворени за јавност.

Прва активност летњег кампа отпочела је у суботу, 02. августа обиласком спомен комплекса Логор Црвени Крст, ромског гробља и култног места Рома и Ромкиња Зајдебача. У вечерним сатима представници италијанске организације Терра дел Фуоцо одржала је презентацију свог програма “Воз сећања”, који спроводи већ 10 година у Италији а бави се очувањем сећања на жртве холокауста и промоцијом антифашизма међу младима.

Овим догађајима, Група за децу и младе „Индиго“ и Терра дел Фуоцо придружили су се  европској иницијативи да се 2. август прогласи Међународним даном сећања на Роме и Ромкиње – жртве холокауста (www.2аугуст.еу).

Од 3. до 5. августа, у “Друштвеном центру” (насеље Црвена Звезда) одржаваће се радионице плеса и музике а група младих из Србије и Италије радиће и на уређењу дворишта и околине Друштвеног центра. У плану је сађење садница, реконструкција дечијег мобилијара, уклањање отпада.

Презентација резултата музичке и плесне радионице одржаће се у уторак, 5. августа, у 20.00 сати, у дворишту Друштвеног центра. Учесници ове међународне активности извешће перформанс настао у радионицама летњег кампа. (ЕКОполис,Д.В)